När kommer regeringsombildningen?

Spekulationer och konspirationer.
Det fanns en tid då ministrarna i vår socialdemokratiska regering satt länge. Och dessutom var lite av experter inom respektive område. Dessutom var man säker på att de var övertygade socialdemokrater.

Göran Persson har sagt att han ska toppa laget inför det kommande valet. Att det är en regeringsombildning på gång verkar inte någon av de politiska reportrarna tveka om. Men när, verkar vara frågan som ställs. Och det är ju något som bara den inre kretsen kring statsministern lär känna till och vår regeringschefs hustru.

Att samordningsministern får vikariera som kulturminister tyder på att den är nära förestående. Men det finns dock en sak som talar emot detta – den tf kulturministern har låtit sig intervjuas i flera medier om kulturpolitiken. Varför skulle Pär Nuder intervjuas om kulturpolitiken om det inte är så att han ska stanna en tid på den posten?

Spekulationerna om vilka ministrar som ska få nya arbetsuppgifter har dykt upp här och var. Man kan fråga sig hur många av dessa spekulationer som är försöksballonger från statsministern, där han vill känna partiet på pulsen. Om rörelsen reagerar negativt på ett av namnen så har statsministern fått en fingervisning och personen stryks från listan.

Dock ska man inte underskatta statsministerns förmåga att överraska och ta alla på sängen. Helt klart är att vi kommer att få se minst en överraskning. Troligen kommer någon minister som alla trodde satt säker få kicken. Kan det vara så att vi får en ny finansminister. Eller kommer justitieministern få nya arbetsuppgifter? Och troligen kommer någon som vi aldrig har hört talas om och någon som vi inte visste att han/hon hade den rätta partiboken att bli minister. Men det är ju inte så underligt, statsministern verkar vara världsmästare i regeringsbildning och han verkar gilla att röra om i grytan.

Det kanske är så att regeringen avslutar sina sammanträden med leken ”hela havet stormar”. Den som inte sitter på en stol när musiken tystnar är ute i kylan och se sig om efter nya arbetsuppgifter…

En sak som är säker. Den dagen som statsministern toppar sitt lag kommer det att slå ut alla andra nyheter.

BjM

Till toppen