Medborgarjournalistik ifrågasätts efter ryktet om Jobs?

I jakten på nya case inför veckans kurs hittar jag ryktet om Steve Jobs hjärtattack som spritt sig via ett bidrag uppladdat på CNNs användargenererade nyhetssajt iReport. ”Nyheten” hann till och med påverka aktiekursen innan den kunde avfärdas som ett helt ogrundat rykte.

Taglinen till iReport är ”Unedited. Unfiltered. News.” och nyheterna presenteras som: ”See it first. Your Stories. No Boundaries. You won’t believe what people are uploading.” Många av medborgarnyheterna används ofta i CNNs egen rapportering och är alltså helt oredigererade, omonitorerade och det är enkelt att registrera sig som användare och bidra med nyheter.

Igår publicerades det alltså på iReport en text om att Steve Jobs i hast tagits till sjukhus på grund av en förmodad hjärtattack. Ett rykte som snabbt spreds vidare, det har ju länge förekommit många rykten om Steve Jobs hälsa efter den cancer han tidigare haft. När 3G IPhonen lanserades i juli skrevs det mycket om hur smal Jobs såg ut och det är förstås en av anledningarna till att ryktet snabbt fick fart.

Reuters rapporterar om det inträffade här och frågan man kan ställa sig är hur den här typen av händelser nu får traditionella medier att förhålla sig till oredigerade, omonitorerade medborgarnyheter som inkluderas i deras egna sajter.

CNN kommenterar idag inte tydligt på iReport-sajten om det inträffade men här kan man läsa deras kommentar igår. Själva nyheten om den förmodade hjärtattacken är förstås borttagen men låg tydligen uppe mer än 20 minuter efter att Apple gått ut med information om att det var ett helt grundlöst rykte. Undersökningar kommer nu genomföras för att utröna huruvida det här var ett seriöst försök att påverka Apples aktiekurs.

Det kommer att bli intressant att läsa den efterföljande debatten om ”citizen journalism”. Problem kan förstås uppstå när användargenererade nyheter ligger på en sajt som CNNs. De anses ju ha en så hög trovärdighet som avsändare att det för den vanliga och mindre oinvigde läsaren/tittaren kan bli svårt att avgöra skiljelinjen mellan vad som är CNNs innehåll och vad som är innehåll de svurit sig själva helt fria från.

Generellt innebär den här typen av händelser säkert att de som redan anser att medborgarjournalistik är oseriöst och tramsigt får vatten på sin kvarn. Men man kan vända på resonemangen och säga att det trots allt visar på styrkan, att en enda person kan påverka aktiekursen för ett företag i Apples storlek…

Visst enstaka rötägg kommer alltid finnas i alla sammanhang i den digitala världen såväl som i den analoga. I sin genuina kärna handlar medborgarjournalistik om att människor själva tar ansvar för det samhälle de lever i och väljer att dela med sig av sina reflektioner, erfarenheter och åsikter i de kanaler som finns idag för att kommunicera.

Vi får se hur CNN hanterar det inträffade om de har modet att inte dra öronen åt sig vad gäller iReport. Andra exempel på sajter som har användargenererat nyhetsinnehåll är Yahoos You Witness News , YouTubes Citizen News och Newsvine.

Chris Brogan skriver

Brit Stakston

UPPDATERING 1:Via Media Culpa läser jag att Wired nu rapporterar om att användaren som la upp ”nyheten” om Jobs förmodade hjärtattack riskerar fängelsestraff.

UPPDATERING 2: Chris Brogan skriver klokt under rubriken ”Citizen Journalists Aren´t Evil”:

”Let’s put down the torches and pitchforks. Citizen journalists can be inaccurate, too. The beauty of the web is that multiple news sources and communications channels hopefully help us sort this all out faster.”

Till toppen