Kommer du ihåg 2009 års PR-flippar?

Hur ska man summera 2009? Vad var det för år egentligen? Någon kallade det världen snabbaste år. Först kom det och sedan försvann det. Frågan är om det är ett år som kommer att lämna något bestående minne kvar efter sig. 2008 var Barack Obamas år. 2006 var Alliansens år. Vems år var 2009? Lågkonjunkturens? SAABs? Här kommer våra subjektiva svar.

Svininfluensan
Död. Sjukdom. En liten influensa utlöste nästan panik. Minsta symptom fick oss att se vår egen dödsannons sväva förbi. Och inte blev det bättre av harmageddonrapporteringen i media. Den var på gång. Den kom. Den fick oss att köpa handsprit. Och vaccinera oss. Och den fick nya namn fläskflunsan, bacon, grisis, etc. etc. Kärt barn har många namn – men nya influensan heter den inte.

Handsprit
Hotet från svininfluensan fick en hel nation att tvätta händerna med handsprit var och varannan minut. Varenda toalett luktade som en tandläkarmottagning. Och aldrig har vi haft så rena händer. Och aldrig har handspritstillverkarna varit mer lyckliga. De skrattar säkert hela vägen till banken. En och två gånger i veckan.

Grönt är det nya svarta
Den gröna succén i EU-valet kom som en chock. För alla utom de gröna själva. Med ett språkrör som är bra mycket populärare än Mona Sahlin, miljömedvetna storstadsbor som ny väljarbas och ett år av total medvind i opinionen, seglade mp upp som Sveriges tredje största parti hösten 2009.  Och – plötsligt vill alla partier vara ”det nya gröna”. Frågan är hur mp klarar sig utan Maria Wetterstrand efter 2011.
 
Surdeg
Säg den restaurang som inte har surdeg före maten. Säg det bageri som inte har sin eget surdegsbröd. I varje vrå puttrar en liten surdeg inför helgens bak. Om man vill vara rätt så är det surdeg man ska baka. Punkt. Slut.

Anna Anka/Hollywoodfruar/TV3
Vad ska vi säga? Om någon var på våra läppar i höst så var det Anna. Vi smygtittade och förfasades. Och vi älskade det. TV3s lyckokast har dominerat kändisskvallret totalt (Ok, Tiger har tagit över nu senaste veckorna).

Twitter
Mikrobloggen som blev ett arbetsredskap för den aktuella journalisten och PR-konsulten. Twitter slog ut Bloggy. Förpassade Jaiku till Internets kyrkogård. Med Twitter blev sökningarna mer nutid. Och helt plötsligt seglade Twitter upp som en konkurrent till Google om söket. Vem vill söka i den historiska webben när det går att söka i det dagsfärska?  Och vi glömmer inte det iranska valet där Twitter tog det verkliga steget in i nyhetsrapporteringen.

Anders Borg
Hur kan man som finansminister lyckas under den tuffaste lågkonjunkturen i mannaminne? Anders Borg är lite av en teflonman. Ingenting fastnar. Han talar i rubriker precis som Gunnar Sträng. Säga vad man vill Anders Borg är nästintill ett PR-geni. Eller så är hans medarbetare det.

Koenigsegg
Hur många kände till den lilla lyxbilstillverkaren för ett år sedan? Inte många. Genom ambitionerna att köpa SAAB lyckades de bli kända bland allt och alla. Frågan är vad som är Koenigseggs nästa steg? En klädkollektion?

Sverigedemokraterna
SDs förhoppningar var stora inför EU-valet, men istället för det stora genombrottet blev de omkörda av Piratpartiet. Under hösten har de dock, genom att slipa bort alla synliga skavanker och göra en ekonomisk vänstersväng, hasat sig över fyra procentspärren. Inför riksdagsvalet kommer mediernas och medborgarnas granskning av SD intensifieras. Det ser ut som en ”walk in the park” kommer bli något helt annat.

Ullared
Ett lågprisvaruhus tog plats i våra vardagsrum. Hur är det möjligt? Genom en smart TV-produktion och en massiv uppmärksamhet. Människor som aldrig drömt om att åka till Ullared funderar plötsligt på att åka till Gekås för att köpa plastpåsar och bakplåtspapper. Kan det vara något annat än en PR-succe?

Spikmatta
Det var en bubblare förra året. I år blommade den ut och blev till och med årets julklapp. Men egentligen är spikmattan redan förpassad till historieböckerna.

Bubblare: Facebook, Webb-TV, Vårdguiden, Berlin, Djurrättsalliansen, Farmville, The Pirate Bay, Kungahuset, konservativa värdering, Milleniumtrilogin, EU-ordförandeskapet, Spotify, Folklighet, Twilight, Eniro, Zlatan, Mogi, Netbooks, Windows 7 (ja – vi är jäviga) och Ted Valentin.
 

Björn Mellstrand

Till toppen