Kinesiska tyfoner kontra amerikanska orkaner

Enligt Dagens Nyheter har den värsta tyfonen på 30 år dragit in över södra Kina och en halv miljon människor har tvingats till evakuering. Tyfonen kallas Damrey och är den värsta tyfonen sen 1973.

Intressant är att se hur stort genomslag den här naturkatastrofen får i svenska medier. Ingen har väl lyckats att undgå den massiva bevakningen av de två orkaner som nyligen härjade i USA. Min spontana gissning är att den kinesiska naturkatastrofen inte kommer att få alls lika stort genomslag som de amerikanska dito.

Varför blir en naturkatastrof i USA per automatik större än en i valfritt asiatiskt land? En rimlig förklaring är att det beror på att svenskar känner en större kulturell närhet till USA än till Kina. Det är troligtvis i alla fall mediernas bedömning av situationen.

En intressant reflektion kring detta är en undersökning om nordiska ungdomars värderingar (av omvärldsanalysföretaget Kairos Future) som visar att de nordiska ungdomarna känner en större närhet till USA än till de andra nordiska länderna. Samtidigt som de nordiska ungdomarna i realiteten ligger närmare varandra när det gäller värderingar och livsstil. Men det som räknas är hur det KÄNNS inte hur det faktiskt är, och USA KÄNNS närmare än till exempel Kina.

Det är inte så konstigt att vi känner oss så nära USA med tanke på hur närvarande den amerikanska kulturen är oss hemma i tv-soffan eller framför radion och i iPoden. Om Kina hade varit kulturellt dominerande i världen, hade då den Kinesiska tyfonen varit en större nyhet än de amerikanska motsvarigheterna?

ToN

Till toppen