Johan Ripås producerar dokumentär om våra digitala fotspår

Vad visar en Google-sökning av dig och vad kan du göra åt det? Den frågan kommer Johan Ripås reda ut  på ett förtjänstfullt sätt. Johan Ripås är producent på SVT och har under vintern bloggat om arbetet med det kommande programmet. Det kommer att sändas i Dokument Inifrån den kommande månaden.

I ett program med många perspektiv använder Johan även sig själv som ett av casen och vi får en folkbildande guidning om vad som kan hända och hur man kan förändra sina egna sökresultat. Johan har nu ett riktigt brett digitalt fotspår med twitterkonto, en levande fotoblogg ”En bild om dagen” av Johan Ripås, en Google+ Sida för Johan Ripås, ett Facebook-konto, den egna bloggen samt hemsidan. Det är spännande att följa utvecklingen av detta. Arbetet  följs och kommenteras initierat av sökmotorkonsulten och strategen Nikke Lindqvist. Ett realtidscase på reputation managment att inspireras av.

Frågan om vad dina sökresultat visar är en alltid lika aktuell fråga som berör  den om din framtid på arbetsmarknaden och att sökresultaten kan avgöra om du får det jobb du söker eller inte. Det väcker också den intressanta frågan om huruvida våra analoga-jag skiljer sig från vårt digitala-jag eller om de ger en samstämmig bild. Det berör också detta med analoga och digitala värderingar och vikten av grundläggande kompetens om nätets mekanismer. Utan den kunskapen kan vi bli helt försvarslösa mot tunga nätprofiler vars ord kan väga tyngre än dina i dina sökresultat. Programmet påminner oss om att det ytterst handlar om vem du är och din rätt att också göra din bild av dig själv synlig oavsett din erfarenhet av nätet.

Ser framemot sändningen av programmet och tror det kan bidra till ett första steg på en viktig och  bredare kunskapshöjning om samspelet mellan sökresultaten och innehållet du själv skapar. Angeläget när varje svensk under ett år googlar 1 200 gånger och när det varje dag görs mellan 25 och 30 miljoner sökningar. Spännande att även Google valt att medverka.

Tack för mycket spännande och inspirerande samtal som väckte eftertankar Johan. Lycka till med ditt nya äventyr!

/Brit Stakston

 

 

 

 

Till toppen