Internet som katalysator i samhällsförändring – Driver på demokratirörelsen i Kina?
Enligt uppgift finns nu 103 miljoner kineser ute på Internet, vilket motsvarar en av tretton kineser totalt. Över 45 miljoner datorer i Kina har Internetuppkoppling och hälften av dem har bredband. Antalet datorer med Internetuppkoppling ökade med 25 procent förra året.
Kinesiska Internetanvändare vänder sig till Internet av samma anledningar som övriga Internetanvändare världen över; affärer, information och interaktion. Detta påverkar givetvis även den politiska arenan. I Peking får invånarna använda Internet för att uttrycka sina åsikter och till och med rösta i vissa frågor. Men myndigheterna vill försöka begränsa utrymmet för denna e-demokrati bland annat genom nya lagar mot att använda Internet för politiska samlingar osv.
Den kinesiska regeringen håller ett stadigt öga på Internet men kinesernas vilja att kommunicera med omvärlden har visat sig att mycket svår att stoppa och vissa tekniker som IM (Instant Messaging) och SMS har visat sig extra svåra att bevaka. Källa: Futurewire
Kan de antidemokratiska krafterna i Kina stoppa denna starka rörelse eller kommer Internet att agera som katalysator för en demokratisering av Kina? Om så är fallet är det bara att konstatera att Internet kommer att påverka vår värld på ett djupare sätt än de flesta av oss kunde gissa för 10 år sen och utan tvekan får vi konstatera att det inte är ”en fluga”… (Alla kommer väl ihåg Ines Usmans berömda citat från maj 1996)
Det här exemplet visar vilket kraftfullt kommunikationsverktyg Internet faktiskt är och det gäller att hålla ögonen öppna för vad som händer och hur det används. Internet har nu blivit så stort att det kan bidra till att påverka hela vårt samhälle – inte bara återspegla vad som händer där.
ToN