Hur länge påverkar Knutby agendan?

Jag minns den där kalla januaridagen tidigare i år. Jag hade landat på Arlanda efter min vintersemester. På flyget från London till Stockholm fick jag tag i en Dagens Nyheter och där kunde jag läsa om ett mord i Knutby. Det var första gången. Sedan dess har Knutby varit på tidningarnas löpsedlar var och varannan dag.

Idag är åter Knutby på tidningarnas löpsedel eftersom Kristi Brud talar ut i en av TV-kanalerna. Kristi Brud konkurrerar ut Reinfeldts, Leijonborgs, Hägglunds och Olofssons historiska möte i Högfors!

Och det är ganska naturligt. Eftersom Knutbydramat uppfyller alla tänkbara nyhetskriterier; avvikelse, konflikt och närhet. Och där finns också alla tänkbara kryddor – sex, religion, otrohet, maktmissbruk, mord etc etc. Och det är en story som är lätt att förenkla, polarisera, personfiera och dramatisera.

Men hur länge kommer Knutby att påverka agendan? Troligen ett bra tag till. Nästa våg blir i samband med att överklagan kommer upp i domstolen. Snart kommer säkert pastorn att tala ut. Sedan kommer böckerna.

För övrigt är likheterna med Åsa Larssons deckare Solstorm slående.

BjM

Till toppen