Hur går nyhetsvärderingen i Aktuellt till?

DN igår och SVD idag berättar om SVT Aktuellts nya tjänst. Via videoklipp som läggs ut under dagen fram till sändning kommer vi att kunna följa hur redaktionen jobbat fram till sändning med kvällens program. ”Öppen redaktion” lanseras idag. 

Det ska bli intressant att se just hur öppen redaktionen kommer att bli. Vore kul att följa det som sker under dagens sändning jämfört med om några veckor. Idag kommer det kanske vara lite tillrättalagt och med stor medvetenhet om att allt de säger på dagens redaktionsmöte läggs ut på webben.

Aktuellt-chefen Eva Landahl är den som i slutändan avgör vad som ska läggas ut. Klart är ju att om det blir få diskussioner kommer det att vara extremt ointressant och kanske förödande för Aktuellt-redaktionen. Vem vill se ett nyhetsprogram som inte är ett resultat av knivskarp och visionsfylld nyhetsanalys?

Det är spännande att få följa med in i processen runt urvalet. Vad avgör vad som blir kvällens fördjupning? Vilken bild vill man inom redaktionen ge? Hur olika åsikter har man inom redaktionen om vad som ska sändas och vem som ska kommentera?

Kul och rätt tänkt av SVT med det här greppet. Förhoppningsvis också ytterligare ett steg till dialog med sina tittare. Jag är dock tveksam till om den Öppna redaktionen kommer att dra fler tittare till programmet. Det är ju två helt olika fenomen i två olika medier. Möjligtvis till webben för att kolla sändningen i SVT Play i efterhand.

Brit

Till toppen