Höststäda dina sociala medier

Höststäda dina sociala medier

 

Känner du dig hösttrött? Redan? Då kanske du har drabbats av en sociala-medier-utmattning. Att höststäda dina sociala medier kan vara ett sätt att få ut mer, av mindre.

Social_Network_Analysis_Visualization_by_By-Calvinius-e1407904855372

”Vi lever i en tid där informationstempot blir allt högre.”

Det är en fras du säkert hört förut och den är lite av en kommunikationsklyscha. Samtidigt ligger det någonting i den. Vi är verksamma i en tid då vi förväntas läsa mejl, ha koll på omvärlden, skriva otroliga texter, skapa strategier och klura ut unika idéer – på samma tjugofyra timmar som innan. Sedan ska vi också hinna med att träna för ett ultramaraton, samla på eBay-fynd från Amerika, och laga långkok. Inte konstigt att du känner dig stressad. För hur ska vi kunna ha koll på allt – när världen blivit så mycket större?

Tidigare har jag tävlat med mig själv i att ha koll på så mycket som möjligt. Följt tusentals twitterkonton, instagrammare, nyhetssajter och bloggare. Effekten blir att jag pliktskyldigt scrollar igenom alltihop – utan att minnas vad jag läst.

I höst ska jag göra tvärtom. Skala ner. Logga ut. Rensa bland de konton jag följer. Min hypotes är att jag kommer få ut mer, av mindre.

Min förhoppning är att resultatet av att höststäda mina sociala medier ska leda till:

  • Mindre digital stress.
  • Fler tankar, idéer, inspiration.
  • Mer värdefull tid med vänner och familj. Ökad närvaro i andra sammanhang.

Låter det som något för dig? Följ de här enkla stegen för att komma igång med att höststäda dina sociala medier:

  • Fråga dig själv – vad använder jag Twitter/Facebook/Instagram/Snapchat till? Anpassa dina konton därefter. Följ tidningar och journalister på Twitter. Följ bloggare på Instagram. Och så vidare.
  • Gå igenom dina sociala medier – skaffa dig en överblick. Följer du rätt personer för ditt ändamål? Om inte, rensa upp så att varje sekund känns relevant.
  • Kvalitét före kvantitet – följ konton som inte spammar ditt flöde. Är bilderna inte längre intressanta? Avfölj.
  • Fråga dig själv – vad får jag ut av att följa X? Om svaret är inget/mycket lite så är det troligtvis bättre att du döljer posterna från den här personen än att du i tysthet blir irriterad över inläggen.

//Samuel S

Till toppen