Hälsa 2.0 – vem tar denna affärsmöjlighet ett steg till?

I JMWs nyhetsbrev som gick ut förra veckan skriver vi bl.a. om den starka trend runt hälsa som finns. Vi på JMW ser en lika stark utveckling mot ett fokus på hälsoaspekter av produkter och tjänster som finns på miljö- och klimatfrågor idag.

Vi har redan bloggat om den amerikanska sajten Sermo för yrkesverksamma läkare. Den här veckan kan man nu i The Economist också läsa om framtiden för användargenererat hälsoinnehåll under rubriken Health 2.0. 

Själv har jag det senaste året tack vare just användargenererat innehåll kunna ställa ”diagnoser” om ögonmigrän, prostatacancer och kattbett. I kontakten med läkare har jag eller mina anhöriga sedan varit väl förberedda och pålästa med hjälp av inlägg från andra personer i olika forum, underlag till läkare inför arbetet med att ställa diagnoser eller genom att gå in på Netdoktor och läsa inlägg samt expertsvar. I fallet med ögonmigrän kunde den information jag hittat från andra människor till och med lugna en mycket orolig familjemedlem som plötsligt drabbats av synstörningar och huvudvärk. Det behövde inte betyda hjärntumör eller hjärnblödning.

Jag har också en god vän som inte fick den hjälp hon ville när hon gick till läkaren. Tack vare information hon hittade på nätet från andra drabbade kunde hon ta en förnyad kontakt med en ny läkare som sedan hjälpte henne vidare.

Till och med på Facebook finns till exempel grupper om epilepsi, cancer och psoriasis. Betydelsen av att kunna dela upplevelser med varandra om hur det är att leva med kroniska eller dödliga sjukdomar är förstås stor.

Frågan om vad som är privat eller inte blir förstås särskilt delikat här, men när det ger kunskap som hjälper mig att må bättre så kanske just den aspekten blir underordnad. Och man behöver inte alltid ange sitt fullständiga namn, även om det förstås i exemplet med Facebook är vanligast.

Desinformation då? Läkarsajten Sermo har löst det genom att de läkare som delar information med varandra där kollas upp genom olika databaser så att de verkligen är läkare och inte sprider falska råd och tips till varandra. Och det är säkert inom området hälsa också så att om tillräckligt många använder ett innehåll så korrigeras felaktigheterna ganska snabbt av andra användare.

Hälsotrenden kommer alltså att växa sig än starkare och är ett bra exempel på användarnyttan av de sociala medierna bortom underhållning, dejtning och för att hålla koll på gamla klasskamrater.

Vem kliver fram först och tar ut svängarna ordentligt vad gäller den enorma affärsmöjlighet som finns i mötet mellan människors intresse för sin egen hälsa och rummet utanför läkarens, sjukgymnastens eller kostrådgivarens mottagning? När kommer den första hälsoapplikationen som blir lönsam på Facebook?

Brit
P.S Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Hör av dig till ulrika.fagerlund@jmw.se. Nyhetsbrevet kommer ut 4 ggr per år och är tänkt som en inspirationskälla för dig som jobbar med kommunikation.

Till toppen