Godmorgon Almedalen 30 juni 2014

Godmorgon Almedalen sänds måndag – lördag, klockan 07.00-08.00 utom på lördagen då vi börjar 7.30 och håller på så länge det finns gäster! Här kan ni läsa om innehållet i de övriga programmen och alla inslagen från ett program ligger på denna samlingssida.

IdaBrit2

Dagens programledarkollega var Ida Östensson som under året synts flitigt i påverkansarbetet bland genom hennes arbete med Fatta, rörelsen som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning. Förra året i Almedalen bar hon Twitterklänningen och det var en ynnest att få leda säsongens första Godmorgon Almedalen tillsammans med henne. För mig är hon en så samtidstypiskt exempel på starka förändringsagenter som med hjälp av digitala kanaler gör allt för att förändra det man ser inte fungerar. Lyssna på programmet och inspireras. Här är första delen där Ida berättar om sin erfarenheter av Almedalen.

Ett extra nyttigt feministiskt perspektiv fick inleda säsongens första Godmorgon Almedalen och med hjälp av Ida gavs tankeställare om bildframställning, marknadsföring, innehåll och rubriksättning som bekräftar stereotypiska normer.

ChristineKastnerJohnson

Årets första gäst var utbildningsdirektör Christine Kastner Johnson som vi pratade kodning som framtidens språk med och vilka digitala kompetenser som krävs i vår digitaliserade samtid. Här finns intervjun med Christine.

SofiaFanbergChefredaktörUngpress

 

V gjorde också en kortare intervju med Ung Press för att tar reda på vad de hoppas åstadakomma här i Almedalen. En kort intervju med chefredaktör Sofia Fanberg gjordes i Almedalsparken under söndagen och vi ser framemot att hon och fler ur redaktionen återkommer på lördag med en veckolång analys av ungas synlighet i Almedalen.

VDElisabethThandRingqvistFöretagarna(1)

Nästa medverkande var Elisabeth Thand Ringqvist, VD Företagarna och numer även författare. Vi talade med henne bla om nya boken Nerdonomics och det faktum att det inom startupskulturen ofta finns en grabbig aura. Detta trots att det finns massor av kvinnliga nördar som driver företag också. Vi slutade intervjun med att efterlysa fler kvinnliga case, använd taggen #nerdonomics och ge Elisabeth inspel. Här finns inslaget med Elisabeth.

Hon följdes av Jenny Bjuhr Berggren från Cision som berättade om den journalistundersökning de presenterar under tisdagen i Almedalen. Ida kompletterade genom att berätta om hur hon arbetar med påverkan och styrkan med digitala plattformar för att driva de egna frågorna. Hur snabbt det går och utan att alltid behöva gå via traditionella medier.

NiklasSvensson

Dagens program avslutades sedan med att vi mötte upp Niklas Svensson, Expressen utanför Wisby hotell och fick höra om var han var på väg. Han var redo att ta sig an fullspäckad Almedalsdag. I lördagens program återkommer han med en analys och summering av veckan. Här är inslaget med Jenny och Niklas.

GruppbildTechgeekgirls(1)

Geekgirls kom på besök idag, gör det du med imorgon bitti!

Imorgon ses vi kl 07.00 igen, sändningen är möjlig att se här på JMWs blogg, via Hej Digitals Facebooksida eller samlingssajten för alla klipp.

/Brit Stakston

 

 

Till toppen