Gästblogg: Två tips till dig som ska söka praktik

Emilia är en av två talanger som under hösten gör sin praktik på JMW. Hon kommer ursprungligen från Jönköping och pluggar vid Göteborgs Universitet. Precis som oss andra på JMW är Emilia nyfiken och vill omsätta sina erfarenheter till råd. Lite mer än halvvägs i praktiken är det dags för Emilia att göra bloggdebut. Den här posten tar avstamp i hennes resa till JMW – och hon bjuder på två tips för dig som ska söka praktik.

prakti

Två tips till dig som ska söka praktik.

06.39. Jag har varit vaken i snart en timme. Tanken slår mig: blogginlägg!
Tiden är halvvägs in i praktiken och jag gjorde hela förändringen ganska impulsivt. Eller.. väldigt impulsivt, som så mycket annat jag gör.

Det skulle ha varit Singapore. Magkänslan sa nej. Det skulle ha varit kurser på ett annat språk. Magkänslan sa nej till det med. Jag vände riktning – shit vad skrämmande, men magkänslan sa ja. Praktik? Ja, tack gärna.

Den 15:e juli strax efter 15.00 ringer jag upp Thomas Hansen på JMW. Orsak: Jag vill ha praktikplatsen. Jag. Typ. Ska. Thomas svarar med sin lugna, trevliga och engagerade ton (som han alltid har). Några sekunder in i samtalet börjar jag försiktigt: ”..ja, vi pratade ju om det här med is i magen, att när jag vill någonting nu nu nu..”. Thomas mindes.

Vi hade tidigare under vår intervju inför praktiken pratat om att jag ibland kan ha svårt att ha is i magen och sova på saken när jag ställt in mig på något som jag vill ha resultat på fort. Till både fördel och nackdel såklart. Förklaring: min magkänsla och mitt driv. Som jag är så otroligt tacksam för.

Ibland får jag höra att det kan vara nödvändigt att armbåga sig fram och ta lite för mycket plats för att få det man vill. Kanske till och med en viss övertramp? ”Nej, knappast” tänker jag. Jag tror inte på det där. Och jag inkluderar det sällan i något jag gör.

Jag tror starkt på att man kan göra allt man vill med en ödmjuk inställning. Och med ingredienserna magkänsla och driv. Den där härliga energin som talar om för en hur man ska handskas med något men med känsla. Jag gillar den.

Resultatet: jag måste erkänna, lite genant, att efter mitt och Thomas samtal, då han efter min försiktigt skämtsamma förfrågan bekräftade att praktikplatsen var min, så hoppade jag i min säng som ett barn. Rätt härligt. Fick städa sen.

Så, efter att ha agerat utifrån känsla och viljan att uppleva nytt trots skrämmande känslor inför förändringar, ovisshet och nya arenor, infann sig någon slags kick. Den kicken bekräftade att det var fullt möjligt att skapa önskade resultat med magkänsla och driv. Detta leder fram till min slutsats: Jag vill alltså förmedla ut till dig som ska söka praktik. Nu eller senare. Att magkänsla och driv är två värdefulla komponenter. Det finns något fint i dem.

Att hitta sitt eget sätt att använda dem på är ganska unikt. Och modigt. Det gäller att våga röra sig utanför ramarna. Trots att du kanske inte riktigt vet var du ska sätta ner fötterna. Obekvämt? Ja, förmodligen. Uppfriskande? Definitivt.

En schematisk plan på varje milstolpe kanske inte alltid är nödvändig. Ibland, men känn efter. Drivets impulsiva infall. Magkänslans vägval. Ensamma och unika i sitt slag. Framgångar du erövrat med dessa komponenter i din rörelse – rätt awesome när du ställer dig frågan om du kunnat förvänta dig att du skulle vara där du är idag, med val och möjligheter.

Magkänsla och driv. Hitta dessa komponenter. Förvalta dem, använd dem och låt dem göra inslag i din vardag.

emilia

 

 

 

 

 

 

 

/// Emilia

Till toppen