Funderingar från bloggsörjan
Jag måste säga att allas vår Deeped-Niclas skrivit ett skönt (särskrivet) inlägg med humor, med anledning av Lisa Bjurwalds alldeles egenhändigt skapade bloggsörja, vilken Brit kommenterade igår. Till Lisas försvar kan man nog säga att hon trots allt inleder med att säga att hon inte ofta är ute och läser bloggar, vilket också känns som det bekräftas av hennes inställning. Hon har inte riktigt koll på bloggosfären helt enkelt.
Eller har hon det? Niclas avslutar med:
”Det är inte utan att man kan fundera om det är en linkbait som Lisa kastat ut 😉 ”
Det är en inte helt otrolig hypotes. Har Lisa fattat att hon kan få publicitet genom bloggosfären? Och, fråga nummer två: Har hon i så fall funderat på om all PR bra PR? Hon har ju helt uppenbart visat sig okunnig om bloggosfären, vilket knappast kan sägas vara positivt. Hon påstår i en intervju i Medievärlden att hon läser en del bloggar och tycker att man verkar ha kommit längre utomlands.
Jag tycker Lisa bara verkar ha lyft lite på locket och kikat in i den svenska bloggosfären utan att ta en mer noggrann titt. De största bloggarna är inte allt. Det finns såklart ett otroligt spann bland bloggare. Både briljanta skribenter och mer medelmåttiga sådana, även sådana som särskriver (jag kan fortfarande inte sluta le när jag tänker på Niclas post). Men, allt detta finns ju också inom traditionella media, där man oftast gått någon form av utbildning för att skriva men också får hjälp av korrekturläsare. Men, hon valde tydligen medvetet att inte riktigt bry sig om de reaktioner hennes text kunde ge. Hon hade också på känn att hennes egentliga poäng med artikeln hamnade i skymundan i och med detta. Synd!
Från Medievärlden:
Räknar du med reaktioner när du skriver så här?
– Det tänker jag inte på när jag skriver, hur det ska tas emot av de jag kritiserar. Sen är det tråkigt om vanliga bloggar blir ledsna, men det är ju inte dem jag menar. Någon som bloggar om sitt bröllop eller liknande. Framför allt tycker jag att det är tråkigt men väntat, att fokus hamnar på min släng åt bloggosfären – inte det faktum att bloggare hoppar på en ung tjej som utsatts för ett sexuellt övergrepp.
Det skulle vara ganska provocerande att säga ”Svenskar kan inte skriva ordentligt” och sedan möta reaktionerna med ”… tråkigt om vanliga svenskar blir ledsna, men det är ju inte dem jag menar.” Vilka menar man då? Det är svårt att raljera och vara nyanserad på samma gång. ”Vanliga bloggare” reagerar nog inte så annorlunda jämfört med hur ”vanliga svenskar” skulle reagera på det fiktiva uttalandet ovan.
Jag tror det finns stora fördelar med att ha både ha mer objektiva medier och en lång svans av subjektiva medier, vilket bloggar ofta är ett exempel på. Det blir en mer nyanserad bild, som ger utrymme för alla att skapa sig en egen uppfattning.
/Kristofer Méncak