Frukosteminarium: Journalister och sociala medier. Hur funkar det?

Den 7 december möter vi två av de personer som inspirerat mig allra mest under valrörelsen i min bevakning av kommunikationsutvecklingen av politiken: Malin Crona från SR och Mikael Pettersson från SVT. Kom och lyssna på deras tankar om journalistiken, nätet och hur de använder sociala medier i sitt arbete.

Båda har varit ansvariga för spännande satsningar som omfamnat det nya medielandskapet. Malin som sociala medieredaktör för Ekot och deras valbevakning och Mikael som sociala medieredaktör för SVT.se/val. Den gemensamma satsningen på Valpejl som SVT och SR genomförde var också ett mycket bra initiativ.  Valbevakningen från dem båda gav en mix där det fanns både bredd, djup och mer lättsmälta delar.

Malin Crona har som sociala medieredaktör för Ekot även bloggat  från Almedalen och där fick vi frikostigt ta del av Malins egna funderingar om nätet, politiken och journalistiken. Malin bloggar även privat och reflekterar ofta briljant över journalistik och nätet även där.

Mikael Pettersson bloggade under valet och bjöd även han på intressanta tankar om hur sociala medier flödar in i äldre arbetsrutiner. I min summering om valet där jag utnämnde valet 2010 till ett Facebookval lyfte jag fram mötet mellan Mikael Pettersson och K-G Bergström och skrev såhär om ”Veckans snackisar i sociala medier”.

”När Mikael Pettersson den 19 augusti började med ”Vilka är veckans snackisar i sociala medier” i Gomorron Sverige tillsammans med K-G Bergström var det för mig ett av denna valrörelses mest symboliska möten och inslag som visar vad som hänt med medielandskapet.”

I samma postning skrev jag såhär om Sveriges Radios och SVTs valbevakning:

”Sociala medieredaktörer finns numer även hos tidningar, radio och tv. Under Almedalsveckan var det verkligen tydligt vilka som vågade prova gränserna för vad man kan göra mer än partierna och det var de traditionella medierna. Sveriges Radios valsajt har varit en av mina största inspirationskällor och möjligheten att ta del av politisk bevakning från hela landet. De har flitigt bevakat lokalpolitikernas sociala medienärvaro och gjorde en viktig undersökning i våras. Det har varit en guldskatt för den samhällsintresserade. En som får representera detta nya sätt att arbeta är Malin Crona från Sveriges Radio som internt kallades twitter-Malin som i bloggen #almedalen-Om sociala medier i valrörelsen 2010. dokumenterade även Sveriges Radios egna tankar om hur den politiska bevakningen av sociala medier skulle se ut. Mikael Pettersson från SVT och gänget runt honom prövade också nya sätt att arbeta. När Mikael Pettersson landade i Almedalen sent i veckan berättade han om hur det varit att tidigare i veckan följa det hela via de sociala medierna och Malin Crona berättade om sitt arbete i Rapport.”

Varmt välkomna till ett spännande seminarium där vi får höra Malin Crona och Mikael Pettersson berätta om hur det var att arbeta under valrörelsen 2010 och journalistikens samspel med sociala medier. Tillsammans reflekterar vi över vad som hänt sedan Facebook hösten 2007 klev in i vår vardag. Hur ser utvecklingen ut och hur använder de sociala medier i sitt arbete är några av de frågor vi ska beröra.

/Brit Stakston


FRUKOSTSEMINARIUM:

Tisdagen den 7 december

Plats:

JMW, Kungsgatan 24, 7 tr.

Program:

7.30 frukost serveras

8.00 Björn Mellstrand hälsar välkomna

8.05 Ett samtal med Malin Crona, SR och Mikael Pettersson, SVT som leds av Brit Stakston som under året specialbevakat Politik 2.0-utvecklingen på JMW.

9.00 Vi avslutar och berättar om nästa frukostseminarium.

Anmälan till Ulrika Fagerlund på JMW, fornamn.efternamn@jmw.se

Varmt välkomna!

Till toppen