FRA kommer hänga som ett tungt åskmoln över Almedalen
På söndag börjar politikerveckan i Almedalen. Större delen av det politiska Sveriges fokus riktas mot en gräsmatta i Visby. Tydligen är det ett rekord i Almedalen – över 600 aktiviteter är planerade under veckan. Det krävs inte att man är ett geni eller en politisk kommentator med lång erfarenhet för att inse att FRA-frågan kommer hänga som ett tungt åskmoln över den gotländska idyllen. Om inte har de senaste dagarnas fortsatta uppmärksamhet kring frågan med uttalanden från statsministern och försvarsministern givit frågan ny energi. Deras försök att avfärda frågan kommer att få motsatt effekt. Oppositionen har heller inte något intresse av att sätta punkt i denna fråga – ju mer det utvecklas till en verklig kabinettsfråga för regeringen Reinfeldt. (Jag kommer tillbaka med en mer grundläggande analys av FRA-frågan senare i sommar.)
På många sätt är Almedalsveckan unik. Mötena mellan politiker, politkerwannabies, folkrörelser, organisationer och företag är många och ganska okomplicerade. Men om man verkligen vill påverka är det i det högljudda bruset i Almedalen som möjligheterna finns?
Jag är personligen väldigt tveksam. När många avsändare vill kommunicera sina budskap samtidigt finns en stor risk att ingen når fram. Möjligheterna att få sätta agendan för samtalen är begränsade, det krävs att man sticker ut och tillför något nytt. Det gör att det lätt blir det mest spektakulära som sätter agendan. Och frågan hur det rimmar med trovärdighet. Visst går det att vara spektakulär och trovärdig men på en uteslutande politisk arena så är det tufft.
Almedalen spelar en viktig roll i att knyta kontakter mellan de som vill påverka och de som har makten. Ett möte i Almedalen öppnar dörrar i framtiden.
Om man vill följa Almedalsveckan på nätet rekommenderar jag Almedalsbloggen och Politikerbloggen.
Björn Mellstrand