Får USA sin första kvinnliga president idag?

Christer Björkin från vår systerbyrå The Content Family är på plats i USA och lämnar här en reflektion om presidentvalet i natt.

…………………………………..

På plats i USA kan jag nu konstatera att den smutsigaste presidentkampanjen i USA:s historia går mot sitt slut. Idag ska det avgöras, Trump eller Clinton. I Washington D.C. är experterna eniga. Hillary Clinton vinner och blir landets första kvinnliga president.

val2

Tyvärr är det inte det enda de är eniga om. De är också säkra på att oavsett om Demokraterna lyckas återerövra en majoritet i Senaten så kommer Hillary inte att kunna genomföra många av sina planerade reformer då Representanthuset kommer att kvarstå med Republikansk majoritet. Det innebär bland annat att det sannolikt kommer att bli svårt även för henne att kunna utse den sedan länge vakanta positionen för nionde domare i högsta domstolen. Men framförallt kommer sannolikt budgetförhandlingar att vara svåra och kanske till och med blockeras. Det enligt de experter som jag har talat med de senaste dagarna.

USA är idag mer splittrat än någonsin tidigare. Kom ihåg att vi var väldigt nära att valet skulle ha stått mellan två personer som inte har sina rötter hos vare sig Demokraterna (Sanders) eller Republikanerna (Trump). Vad beror detta på? Några förklaringar är:

–          Många känner att de har/kommer att få det sämre än sina föräldrar ekonomiskt och saknar en positiv känsla inför framtiden.

–          USA upplever en långsiktig lönestagnation.

–          Kulturella förändringar, idag är 13% av befolkningen födda utanför USA (ungefär samma siffra som i nordvästra Europa).

–          Automatiseringen, dvs att jobben ersätts av maskiner och att detta kommer att tillta.

Kan Trump överraska och vinna?

Ja självklart, det är val och det är det amerikanska folket som ska avgöra. Men då valet görs via delstatselektorer och inte genom majoritetsval så är sannolikheten endast 10-35% beroende på vilka man frågar.

Oavsett utgång imorgon (min gissning ser ni redan i rubriken) så kommer USA att fortsätta vara ett väldigt delat land under en längre tid. För att ändra på detta krävs sannolikt modiga politiker som vågar riskera sin plats vid ett kommande omval eller i värsta fall ett yttre hot som enar landet.

/Christer Björkin, The Content Family

Till toppen