Digitala & inbundna läsupplevelser

 

Numer närmar jag mig oftast texter rent tekniskt. Det är en sidoeffekt av att skriva en bok privat. Hur är dialogen uppbyggd? Hur beskrivs miljöer, personer och skeenden? Hur växlar man från faktiska dialoger till medvetandeströmmarna som pågår hela tiden?

Läsupplevelsen försvinner, det blir bara ett tekniskt hantverk. 

Det är bra på sitt sätt. För det tvingar mig att slutföra det jag påbörjat. För jag längtar efter den oas som en stor läsupplevelse ändå är. Men ibland händer det att alla de ord jag möter plötsligt drar med sig mig. Det kan vara mitt i jobbet eller i andra oväntade sammanhang.

Under research för något eller när jag loggar in på Facebook och en status dyker upp som ger inblick i vackra, varma vardagsupplevelser för vänner (jodå det händer).

Tillfällen att njuta. Av korta, raka, närvarande texter. Livsflödet vid sidan av det som händer här och nu.

Men det finns fler sätt att dras in i berättelser. En vacker historia om en bok som krävde att bli läst: Tänk dig en sensommarkväll på vägen upp till en borgruin i skymningen, du släntrar iväg bort från de andra som är däruppe. Och där i en lucka i muren ligger en bok. Inte kvarglömd. Den är lagd där för att den ska hittas. Av någon som vill sprida just den här boken och har släppt den fri.

Det är Bookcrossing, ett sätt att sprida stora läsupplevelser vidare. Varje bok får ett eget BCID-nummer (BookCrossing IDentity) när du registrerar den och du märker din bok med det numret innan du lägger ifrån dig den. Du kan sedan följa din bok på resan genom världen. Det är alltså meningen att man ska ta med sig en sådan bok om man hittar den. Läsa den och sedan som ”upphittare” gå in på sajten, skriva in BCID-numret och berätta att den hittats. Upphittaren kan släppa boken fri igen om man vill. Fantastiskt!

Texter som förmedlare av vad livet innebär betyder mycket. De behövs som motvikt mot de mer ”ytliga” texter jag producerar dagligen som kommunikationskonsult. 

Några av mina källor till inspiration är: Niclas Strandh genom Deepedition och alla guldkorn som finns där mitt bland smarta jobbreflektioner, Fredrik Wass genom Kajen som ger inblick i hur det är att vara . . .man . . .människa menar jag och Helga Härle för vägen till orden  för att nämna några. Fler kommer en annan gång . . .

/Brit

P.S Tog en av mina favoritböcker och lade ut den, somewhere close to JMW alldeles nyss. Undrar vem som plockar upp den . . . och var den hamnar sen.

Till toppen