Digital valstuga en självklarhet

TV4  och deras lokalstationer presenterar idag en enkätundersökning som visar att sociala medier anses bli allt viktigare inför valet. Nära 60 procent av landets ledande kommunpolitiker har inför det kommande valet uppgett att sociala medier blir viktigare eller lika viktiga som valstugan under valet 2014. Har kommenterat undersökningen i några av de lokalinslag som producerats runt om i landet, de synpunkterna kan summeras i följande 5 punkter:

  1. Valstugan kompletteras väl av en digital sådan, bara det faktum att tiden i valstugan alltid tar slut bevisar det. Nätet möjliggör för mig som väljare att oberoende av tid och plats kunna ställa min frågor. Dialogen i en valstuga eller runt en tv-debatt kan fortsätta digitalt.
  2. Det är en stor skillnad mellan att säga att man tycker att det är viktigt mot att verkligen använda det. Svaren kan nog sägas spegla den allmänna debatten om detta. Det innebär dock kanske inte att drygt 60 procent verkligen kommer att möta väljarna digitalt på ett bra sätt.
  3. En siffra jag minns stack ut i undersökningen (minns dock ej exakta siffror) var att man som politiker upplevde att telefonen var bästa sättet att nå dem. Det är ett svar som nog inte många väljare delar. De flesta av oss som försökt nå politiker via telefonen vet att det sällan lönar sig utan deras telefoner hanteras av pressekreterare och andra. Däremot är Twitter eller Facebook som direktkanal oslagbar för att nå enskilda politiker. Svaret med telefonen som direktkanal visar också på att man glömmer att ett telefonsamtal för många idag är hyfsat långt bort., det är ett stort steg att ringa upp en politiker och samtala. Det kräver en ”närmare” relation än vad Twitter och Facebook gör som plattform för att ställa frågor eller tycka till.
  4. Fick också frågan om valet kommer att avgöras  i sociala medier. Mitt svar kretsade  runt det faktum att det finns ett så starkt samband mellan synlighet i sociala medier och synlighet i traditionella medier vilket är ett faktum att förhålla sig till som politiker.
  5. Nätet möjliggör en unik omvärldskoll – på de egna frågorna, hur de egna resonemangen landar och vad som fungerat och inte fungerat kommunikationsmässigt.

Gav också den allmänna socialamediespaningen att det dels blir ett skärmdumparnas valår dvs att varje utspel kommer att matchas mot tidigare sägningar på samma tema dels att valrörelsen 2014 mycket väl kan bli de stora politiska samtalens valrörelse. Om politikerna själva vill genom att även delta i digitala dialoger om den politik de förespråkar.

 

/Brit Stakston

 

 

 

Till toppen