Det tyska valet

Igår gick det tyska folket till valurnorna. Resultatet var inte riktigt vad den borgerliga oppositionen förväntat sig. De såg ut att ha valsegern i en liten ask. Men så blev det inte.

Varken regeringen eller oppositionen ser ut att kunna bilda en stabil regering sedan vänsteralliansen Linke/PDS, med rötter i det östtyska kommunistpartiet, tagit flera mandat och blivit vågmästare på vänsterkanten. Varken socialdemokraterna/de gröna eller kristdemokraterna/liberalerna är intresserade av samarbete.

Oavsett vilken regering som Tyskland får så lär det en viktig läxa för alla partier. Det är valresultatet som gäller. Man kan ha ett hur stort försprång som helst i opinionsundersökningarna men det är de verkliga rösterna som avgör vem som bildar regering.

Den svenska alliansen är säkert oroliga efter tagit del av det tyska valresultatet. Är det så att den svenska borgerlighetens allians redan peakat? Opinionssiffrorna har ju redan börjat dala för alliansen. Försprånget har minskat. Alliansens strateger måste nu på allvar fundera hur de åter ska skapa ett momentum för deras partier, annars riskerar åter det borgerliga partierna att köras över av vallokomotivet socialdemokraterna. De som redan räknat ut socialdemokraterna underskattar dem. Socialdemokraterna är Sveriges bästa kampanjorganisation. Och det krävs mer än samarbetsvilja för att besegra dem.

BjM

Till toppen