Det totala informationssamhället – skräck eller utopi?

Tänk dig att det sitter ett datachip i varje produkt du köper i butiken, ett chip som kan hålla koll på dina prylars alla rörelser – tekniken finns redan och kallas RFID.

Debatten i Sverige kring den här teknikens möjligheter och hot känns fortfarande rätt sval på det här området. Men i USA och på Internet i stort är det en livligare diskussion. Det finns till och med en rörelse som heter Caspian (consumers against privacy invasion and numbering) som aktivt kämpar mot det skräcksamhälle som de tror att tekniken kommer att leda till. En av grundarna till Caspian har nu släppt en bok som heter “Spychips: How Major Corporations and Government Plan to Track Your Every Move with RFID”.

Bara från titeln på boken så kan man få en uppfattning om vad det handlar om. Rörelsen kan uppfattas som lite paranoid men dock intressant som fenomen.

Med RFID-chips (eller ”spychips” som Caspian kallar dem) kan företag och myndigheter ha total kontroll över de produkter som utrustas med dessa chips. Man kan följa produkterna från ax till limpa och har hela tiden mängder av information som man kan använda för att bygga massiva databaser med information. Problemet med hur man ska kunna skydda den lilla människans integritet ställs på sin spets och kommer att få bevakningskameror i butiker att verka smått bagatellartade.

Aldrig tidigare har det funnits möjlighet att samla så mycket information om människor och deras egendom. Frågan är bara hur samhället och dess individer ska kunna hantera detta informationsöverflöd.

Den som lever får se..

ToN

Till toppen