Dags för partierna att ta nätet på allvar

Gårdagens valresultat i Europaparlamentsvalet sänder en tydlig signal till de etablerade politiska partierna – det är dags att ta nätet på allvar.

Piratpartiets framgångar visar vägen. Kärnan i partiets valresultat är nätet. Partiet lever, andas Internet. Piratpartiet hade inte vuxit sig så starka om regeringen och riksdagsmajoriteten sjabblat bort sig i FRA-frågan.

Valresultatet visar att väljarna inte har glömt FRA och Ipred. Och att personlig integritet är en viktig fråga för stora grupper av väljare. Så viktig att man i ett val är beredd att gå till valurnan och rösta på det parti som sätter dessa frågor högst. Jag måste erkänna att jag personligen aldrig trodde att personlig integritet skulle engagera på det sätt som frågan har engagerat under det senaste året.

Piraternas framgångar visar också att verklig närvaro på Internet är en förutsättning och att de sociala medierna är viktiga plattformar för att skapa opinion. Det går till och med att få 7 procent av väljarkårens röster på en kampanj som uteslutande bedrivits på Internet.

Det är dags för de politiska partierna att ta nätet på allvar annars kommer de att bli omsprungna av nya rörelser som har IP-protokollet i blodet. Partierna måste förstå betydelsen av att vara närvarande, lyssna och föra dialog med väljarna på deras villkor. Megafonen måste ersättas med två öron, eftertänksamhet, reflektion och en mun. Men närvaron får inte vara konstlad eller påklistrad. Den måste vara verklig. Vis av erfarenhet så vet jag att det finns massor av engagerade medlemmar i de politiska partierna. Deras insatser på nätet måste få en högre status. Att blogga måste värderas lika högt som att dela ut flygblad. Att twittra måste ge samma status som att skriva en insändare till lokaltidningen.

Piratpartierna utmanar de traditionella partierna och deras sätt att bedriva valrörelse. Det är dags för partierna att ta nätet på allvar!

Björn Mellstrand

Till toppen