Bildt sjasar iväg gatekeepers och visar vägen för företag

Carl Bildt har bitit tillbaks efter att SVT i nyhetsdokumentären om FRA valt att placera och därmed vinkla hans yttranden på det sätt de gjort i programmet. Det visar ännu en gång att traditionella mediers monopol på att rita verkligheten suddas mer och mer ut. Hela FRA-frågan är ju för övrigt ett lysande exempel på just det. Niclas Strandh  och jag skrev i somras om att Bloggosfären är den fjärde statsmakten.

Här får vi nu ytterligare ett tydligt exempel på bloggens styrka som plattform för kommunikation. Det tål verkligen att upprepas om och om igen. Styrkan i att genom bloggar kunna få ut sin egen åsikt och sin ståndpunkt i dagsaktuella frågor. En möjlighet att föra dialog, positionera det egna kunnandet och engagera omgivningen. Dessa perspektiv med bloggandet behövs lyftas fram för det ytliga navelskåderiet är fortfarande den allra starkaste föreställningen av vad bloggande är.

Den pedagogiska kraften i det Carl Bildt nu gjort i relation till det låga antalet svenska företagsbloggare ska verkligen inte underskattas. Svenska företagsledare behöver se precis det här. Något som ger dem modet att skapa sin egen plattform som sedan snabbt kan bli en central punkt för deras kommunikation. Där de kan ge sin version. Strunta i journalisterna som gatekeepers och kartritare av verkligheten. Istället kan de i den egna bloggen kommentera, länka till artiklar och tv- och radioprogram och som inte beskriver företagens verksamhet korrekt eller allsidigt alla gånger, gestalta företagets visioner och värderingar, ta ställning och föra en dialog.

Låt mig ge ett exempel. Jag minns min egen irritation när jag läste den här artikeln om Coca Cola  i DN. Var fanns kommentarerna från svenska Coca Cola AB? Jag ville veta hur de försvarade det här. Jag tror dessutom att Coca Cola tillhör de där klassiska ”storbovsföretagen”  som inte har det lätt att få kommentera den här typen av frågor.

Men det hade ju tillfört artikeln hur mycket som helst att låta Coca Cola Sverige komma till tals här!  Om vi leker med tanken att Coca Cola skulle ha önskat ge sin syn när de hört att artikeln skrevs (jag tror faktiskt att de försökte också…) och ändå inte fått med sina perspektiv i artikeln förstår vi nu att det varit användbart/önskvärt att ha en blogg här.

Carl Bildt har visat hur snabbt man kan reagera om man anser sig felciterad. Signifikant för bloggosfären är just det här med snabbheten. En tillgång och styrka som kan användas för att reagera på värderingar, samhällsströmningar och företeelser och skära tvärs igenom olika grupperingar inom samhället. Över ålders-, köns- och partipolitiska grupperingar. Och utanför de traditionella mediehusen.

Bloggandet kräver en ärlighet och vilja till såväl öppenhet som insikt om precis det här. Att hierarkierna förändras såväl inom medielandskapet som för varumärken.

Tack Carl Bildt för att du visar vägen! Du vore en bättre co-föreläsare  😉 än  vad Siewert Öholm vore det är ju helt klart.

/Brit Stakston

Martin Jönsson skriver vackert om det direktkommunicerande medielandskapet. Martin själv är ju för övrigt en annan av de personer som betyder mycket för förståelsen för det nya medielandskapet.

Till toppen