Bejaka lusten till information och mentala utmaningar

Är nästan klar med att läsa boken den översvämmade hjärnan av Torkel Klingberg minnesdoktor och professor i kognitiv neurovetenskap.

Sammanfattningsvis kan man säga att den handlar om informationsteknologins framsteg och hur vår vardag fylls med Internet, bloggar, mobiltelefoni, tv, reklam – en oavbruten flod av information. Ett myller av intryck och valmöjligheter . Och sen kommer allt annat därtill dagstidningar, kvällspress, magazin, radio, böcker…

Enligt författaren utsätts man för avbrott i sitt arbete i snitt var tredje minut om man sitter vid en dator och man har i snitt åtta fönster öppna samtidigt (jag har garanterat fler 🙂 ).

Och allt tyder på att mängden och komplexiteten inte kommer att minska. Det intressant är dock att vi föds med samma hjärna som stenåldersmänniskorna föddes med för 40 000 år sedan. Inte konstigt att man kan känna att hjärnan ibland är översvämmad eller att hårddisken är fylld.

Torkel Klingbergs bok handlar om hur vi kan/ska hantera den stigande informationsfloden – bidrar den till att vi tränar upp våra hjärnor? Han menar i alla fall att vi ska bejaka vår lust till information och mentala utmaningar men försöka hitta en balans mellan krav och förmåga – det är då vi utvecklar vår hjärnas kapacitet och oss själva. Intressant är att vi kan öka vårt arbetsminne med 15 procent – det låter härligt tycker jag och en intressant aspekt med tanke på hur mycket spännande information det finns att ta del av och utveckla, i vårt jobb och privat, på nätet men även i böcker, tidningar och radio/tv. Personligen tycker jag att det är avkopplande att sätta mig med en god bok eller läsa tidningen som jag just nu prenumererar på privat, Hus & Hem och Allt om Mat – men det blir lite allt för sällan.

Anna-Lena Wallén

Till toppen