BEFRIAD ZON: Transparensen är Federleys trygghet

Nu först 2010 verkar det som att media väljer att plocka upp delar av Fredrick Federleys privata livssstil med en undertext som andas skandal… Vi har länge använt Federley som exempel under föreläsningar.  Faktiskt så pass länge så att vi slutat nämna det ur öppenhetsperspektivet utan nu oftast utifrån att hans tweets ofta blir exempel på hur trivialt politiker twittrar. Sällan lyfts tweets upp där han han reflekterar över något rörande politik.

Men nu är det alltså dags att försöka bygga en skandalhistoria runt de mer privata delarna av hans offentliga liv. Utvecklingen har kunnat följas via Federleys tweets. Redan igår berättade han om den skandalsugna reportern från Aftonbladet som ville göra något av den resa han gjort för Hanky.se i egenskap av sitt alter ego Ursula:

Fredrik beskriver själv alteregot Ursula af Drakbane  i detta TV4 inslag runt Pride-festivalen som en ”vulgär brutta. Den aktuella resan som nu diskuteras i media gjordes för någon månad sedan. Skulle det visa sig vara något underligt vad gällande ersättning etc är det intressant att det tog medierna så lång tid att kasta sig över det. Federley har ju berättat allt om den här resan. På alla sina publiceringsplattformar. Federley kommenterade imorse om vad som nu ser ut att bli en av dagens små mediahistorier:

och på sin sida på Hanky.se skriver han om det hela under rubriken ”Aftonbladets scoop! Not.”:

Ni som följer bloggen, Twitter, Facebook o allt vad det är vet att jag var på Gran Canaria för Hankys räkning för att göra ett skrivjobb om vad man kan göra på Gran Can i anslutning till den stora transfestivalen som arrangeras.

Ni kunde följa det varje dag på twitter, facebook o bloggen. I går kom Aftonbladet på detta (ca en månad efter, snabbt jobbat!) och tycker att det är sååå spännande. De försöker typ göra det till lyxresan som är en muta eller ngt sådant. Än så länge finns den inte på nätet.

Aftonbladets artikel än så länge bara i papperstidningen (uppdaterat: här är nu artikeln) följs nu av ett inlägg på Politikerbloggen och enligt Federley av inslag i både Rapport och TV4 , vi får väl se. Federley reflekterar över uppmärksamheten på twitter:

Fredrick Federleys transparens är intressant. I ett samtal i söndagens Sweet Sunday Web Crunch nämnde jag just Federley apropå vilka politiker som jag vill ha med i den kommande boken om sociala medier och politik. Precis ur den här synvinkeln. Att hans transparens skyddat honom genom åren. Att hans öppenhet av många anledningar är en trygghet för honom och förebildlig. Federley har mod att vara sig själv även i den position han har och har varit sig själv även i vad han valt att kommunicera via sociala medier. Självklart är han oerhört medveten om att det  finns aspekter i den egna livsstilen som bär på för många uppenbara skandalvinklar om han inte är totalt öppen med dem. Sen är han förstås intressant också som politiker vad gäller sociala medier för att han bloggat länge och ofta testar gränser även här. Man kan tycka vad man vill om Federley men att människor har mod att vara sig själva är viktigt och inspirerande. Särskilt i sammanhang där det inte är givet att livet blir ett dugg lättare när man inte följer givna mönster.

Vad gäller ett bubblande drev och skandalfokus runt Federley kvarstår nog ett faktum. Att det alla vet är inga nyheter och blir inget scoop. Det finns inget att skvallra om som inte Federley vill att vi skvallrar om. Han äger sin historia och i det här läget är det precis det som kommer att skydda honom. Öppenhet och sanning är alltid det starkaste vapnet mot allt.

Intressant det skulle ta tre år innan det gjordes några försök att göra scoop på Federleys livsstil med den här vinkeln. Undrar om det ska ses som signifikant för valrörelsen 2010?

Uppdaterat:

/Brit Stakston

Till toppen