BEFRIAD ZON: SD populärast på nätet?

Sverigedemokraterna och deras nätnärvaro är intressant att se närmare på. I SvD kan vi idag läsa om hur de dominerar på nätet. Ja, de är ju extremt aktiva och agerar så snart något skrivs om dem själva. Men är det att vara duktiga på sociala medier? Visar detta att de är populärast i de politiska samtalen?

Sverigdemokraterna har som strategi att anse sig ständigt extremt missförstådda och orättvist behandlade. De tenderar också att snabbt bli otrevliga i sin argumentering vilket gör att alla andra politiker backar undan så de huserar fritt i kommentarsfält på tidningar. Vilket är ett gigantiskt misstag.  Och ett stort problem. För de tysta läsarna, som är så många, ser då bara Sverigedemokraterna ta över helt. Inte för att det är lönt att svara på varje enskilt inlägg som politiker. Men att övergripande adressera det som diskuteras i kommentarsfältet borde göras. Av hänsyn till just de där tysta läsarna som gärna skulle vilja se fler perspektiv. Igen handlar det om ansvar och den bild vi vill ge.

Sverigedemokraterna har en stark svärmmentalitet på nätet, kommer som flugor på en sockerbit från ingenstans men sopar inte därmed banan med övriga partier på nätet i egentlig bemärkelse. De är inte till väldigt stor  del inte en del av den politiska debatten på nätet. Så vilket innehåll sprider de på nätet då?

När Nikke Lindqvist och jag arbetat med boken Politik 2.0 har vi tittat just på hur starka de egentligen är på nätet om vi till exempel tittar på deras höga placering på Bloggtoppen.Vad gäller denna lista kan det vara värt att nämna två perspektiv, dels att alla politiska bloggare inte anmält sin blogg hit, dels att man märker om man ligger där att det knappt ger någon trafik alls. Det vill säga Bloggtoppen används inte så särskilt mycket.

Men de ligger i topp och de vi kommit fram till är att det bland annat kan förklaras av att den övervägande delen av trafiken troligtvis kommerfrån sökmotorerna av helt andra sökningar än politik. Det handlar om skandalsugna privatgrävare som valt att söka efter namn på namngivna brottsmisstänkta.

Vid en sökning på helikopterligan i Google så blir förstaträffen bloggen ”Politiskt Inkorrekt”, med posten ”Helikopterligan: namnen på de anhållna – fler jagas”. Samma sak ser Nikke sker med sökningar på många brott som har begåtts under de senaste åren. ”Politiskt Inkorrekt”  hänger de ut namn, främst på brottsmisstänkta. På brottslingar med utländska namn men även namnen på brottsmisstänkta som kan tänkas ge mycket söktrafik.

En hel del av besökarna till bloggen ”Politiskt Inkorrekt” har nog därmed inte ens tänkt besöka en Sverigedemokratisk sådan. I det här hänseendet konkurrerar man alltså snarare med Flashback än med den politiska bloggosfären. Därför bör kanske deras ”popularitet” som Rapport sa imorse också kopplas till det de faktiskt väljer att diskutera på nätet. Det vore i så fall mer relevant att lyfta fram att modebloggarna dominerar, det är en mer relevant jämförelse.

Ett annat faktum är att man vid en googlesökning på Sverige, inte hinner skriva längre än Sver… innan den föreslagna sökningen blir just Sverigedemokraterna. Samma sak där, det drar trafik till. Kanske till och med från någon som kanske bara tänkt söka på ”Sverige och campingplatser”…vi vet alla hur lätt det är att klicka sig vidare när man surfar runt.

En annan sak jag funderat över under arbetet med boken och i samtal med andra är vad som skulle hända om de andra partierna gjorde likadant. Fundera över vilket enormt maktövergrepp det skulle tolkas som ifall de etablerade  partiernas bloggare arbetade på samma sätt som Sverigedemokraterna gör vad gäller att ta över kommentarsfält på dagstidningarnas debattsajter. Det vill säga inte med samma argumentationssätt men det där med att överta kommentarsfältet. Tekniken finns ju. Det är inte så att bloggande Socialdemokrater och Liberala bloggare inte har lika god koll på när deras frågor eller de diskuteras. De skulle kunna agera precis lika snabbt här. Självklart kan de det. Men de väljer att inte göra det. För det är inte att föra en politisk debatt. Eller?

Mer om Sverigedemokraterna och deras panik på nätet just nu vilket som visar mer en tafflighet i nätstrategier än att de har koll finns hos Nikke Lindqvist som också klokt påpekar vad som är Sverigedemokraternas största problem…exakt.

Pumpa inte ut information om att de är starka på nätet utan att ge helhetsbilden i vad populariteten bygger på. För faktum är att nej Sverigedemokraterna dominerar inte i det politiska samtalet på nätet.

För politiker skulle jag vilja ge två råd:

  1. Lämna inte tidningars kommentarsfält åt Sverigdemokraterna att vara kungar i
  2. Se till att synas bland sökresultaten kopplade till Sverigedemokratiska perspektiv, fundera på hur människor intresserade av vad de tycker och tänker söker. Se till att visa vad er politik ger här.

Läs även Niklas Orrenius nyutkomna bok ”Jag är inte rabiat. Jag äter pizza. En bok om Sverigedemokraterna.”

//Brit Stakston

Till toppen