Årets PR-floppar 2011 – året Juholt helst vill glömma

Årets näst sista dag. Lite senare än vanligt kommer listan över årets PR-floppar 2011. Året då nyhetsflödet har dominerats av fyra, kanske fem saker. Juholt. Saab. Eurokrisen. Det arabiska året (våren, som blev sommar som blev höst och vinter). Och Carema. På JMW är vi helt eniga om att årets största PR-flopp står Håkan Juholt för. Det är inte en flopp. Det är flopp efter flopp efter flopp. Ska denna nedåtgående spiral vändas för socialdemokraterna under 2012? Är Juholt mannen som ska hindra socialdemokraterna att passera under 20-procentsträcket när Jonas Sjöstedt tar över rodret i Vänsterpartiet? Eller går socialdemokraterna en nytt år med ett ifrågasatt ledarskap till mötes. Oavsett vilket mår den svenska demokratin inte bra av avsaknad av en tydlig opposition.

Årets största PR-floppar
Juholt – oväntad kandidat som blev omöjlig S-ledare 2011. Har inte lyckats använda den mediala uppmärksamheten till sin fördel, trots förlåtmigturné och allt. Veckans Juholt blev ett stående inslag på nyhetsagendan. Är det spiken i kistan för ett parti med identitetsproblem? Eller väntar ett år av uppslitande strider inom socialdemokratin? Eller kommer det vara året då Juholt tar revansch? Oavsett vilket vill nog Juholt lägga 2011 bakom sig och börja på ny kula 2012.

Carema – Har gett girighet ett nytt ansikte. Omänsklig sparivern som gått ut över värnlösa gamla. Och det fortsätter trots första avslöjandena. Vägning av kissblöjor kan leda till ny lagstiftning och skärpning från beställarna. Floppen blir inte mindre av att de i media har svårt att medge att de begått fel. Verkar ständigt missa ställa sig frågan ”Hur kommunicerar vi det här?”.

Berlusconi – Trots hans makt över Italiens medier har inte lyckats skyla över en unken personlighet – som till sist ledde till att han måste gå.

Wikileaks/Assange – Upp som en sol och ned som en pannkaka. Tar han sig själv på lite för stort allvar?

Kungen – Bra kommunikation kunde ha räddat en monark, nu blir det bara värre och värre. Kommer det någonsin ta slut?
SJ – vi kommer ihåg kommunikationen i samband snökaoset och elvaåringen som blev avkastad av tåget. Och nu verkar de vara trötta på tjatet…

PR-floppar? Kanske men det bara fortsätter och fortsätter…
Euron – Ekonomisk själviskhet har visat sprickorna i enigheten.

Saab + Antonov/Muller – varför konstgjord andning på ett företag som slutat andas för länge sen?

Grekland – Kalle Anka-land

Bubblare
SOS Alarm – ville inte skicka ambulans
Markus Birro – ville bli partiledare
Lars von Trier – ville leka nazist
IMF-chefen – ville ligga lite
Korruptionen i samband med Nationalarenan
Regeringens hantering av barnhemsbarnen
Prinsessa Madeleine
Slussen

Tack för 2011. Och Gott Nytt 2012!

/Björn Mellstrand

Till toppen