Årets PR-flippar 2011

2011 lider mot sitt slut. Snart skriver vi 2012. Ett blankt ark att fylla. Som traditionen bjuder presenterar vi vår årliga, subjektiva lista över årets PR-flippar. Och inom kort kommer listan över flopparna. Men först till årets PR-succéer, här kommer vår lista:

Jens Stoltenberg
Norges statsminister stärktes av hantering av terrordådet och hans agerande förstärkte den folkliga gemenskapen och hans egen trovärdighet. Visade personligt engagemang, handlingskraft och hjärta. Mitt i kaoset och sorgen föddes en ny generation av landsfädrar.

Anders Borg
Med hästsvans och ring i örat utstrålar han trygghet. Med hög trovärdighet, inte bara bland moderater, och stark integritet, vald till Europas bästa finansminister av Financial Times.

DN Stockholm, Josefine Hökerberg + Mia Tottmar
DN lanserade sin Stockholmsbilaga som fick riktig fart med avslöjandet av skandalerna inom Carema. Kan leda till lagändring och bättre upphandling. Visar att den traditionella grävande journalistiken fortfarande lever.

Wordfeud
Wordfeud blev den första folkhemsappen. Överallt spelades alfapet i en modern tappning. Lärde oss att mobilspel kan vara socialt och även engagera Svenska Akademin.

Den arabiska våren
Demokratikampen i Mellanöstern visar att sociala medier inte bara är förströelse och underhållning, med hjälp av dessa verktyg har folket i flera arabiska länder rest sig mot förtryck och kastat sina diktatorer över bord.

Leif GW Persson
Leif GW Persson eller konsten att vara sig själv och ändå vara älskad (två program i SVT, egen bok, sommarpratare, blivande vinterpratare – vald av folket).

Karl-Ove Knausgard
Han har med ”Min Kamp” och en gedigen kampanj i media etablerat sig som en av de främsta nordiska författarna

Anders Szalkai och löpning
En profil som bidragit till att göra löpning till en folkrörelse (böcker, utrustning, teknik, etc). Vi springer mer och längre för var dag som går.

”Prata om det”
Twitterråd om gråzonsex –slutade med Stora Journalistpriset

Miljöpartiet – de gröna
Miljöpartiet har etablerat sig som svensk politiks högsta kast, de reser sig över det vardagliga käbblet. De glider nästan ovanför. Och de kommer stärkta ur vänsterkartellens implosion och socialdemokratins sönderfall

Bubblare
Rebecca & Fiona – Unga, duktiga DJs, fick eget program på SVT Play, egen klubb, i alla tidningar, snart världsstjärnor
Rättviseförmedlingen – Lina Thomsgård fick stort genomslag redan 2010 men har verkligen befäst sin position 2011
Moderaterna – i regeringsposition under finanskris men växer sig starkare ändå
Sveriges Radio och dess journalister – gammalmedia med hög trovärdighet
Kött + smör. Hängmörat. Black Angus. Köttbar. Smörkris. Smörbrist. 1 000 kr/kg.
Familjen Skarsgård – Stellan (Melankolia), Alexander (slagit igenom i Hollywood), Bill (Simon och Ekarna)

Värda ett omnämnande
Zlatans bok: ”Jag är Zlatan”
Patrik Sjöbergs bok
TinTin
Laleh
Tacos
ICON Magazine
Nytorgets Surdegshotell
Melissa Horn
Henrik Dorsin
Post-it kriget

/Björn Mellstrand

Till toppen