Är mediebruset målet för Koldioxidens vänner? del 4

 

Det kom ett paket från SLU. Jag var en av de 300 första som registrerade mig på sajten under kampanjen Koldioxidens vänner som jag skrivit så mycket om tidigare.  

Så vad fick jag då? En t-shirt producerad i Honduras med texten ”Isbjörnarna mår finemang”, en nyckelring i plast med ”Rör inte min koldioxid” och två A4 som beskriver utbildningen och forskningen som SLU bedriver.

Ingen återkoppling till kampanjen förutom t-shirten och nyckelringen. Två informationstäta typiska institutionsbeskrivningar. Tråkig ”copy” med en tonalitet ljusår från den i reklamkampanjen och med usel layout. Vad hände med deras ”våga sticka ut attityd” som kampanjen signalerade? Med dessa saker i min hand blir det än tydligare vad som är reklambyråfött och universitetsfött. Det finns ingen samsyn överhuvudtaget mellan dessa  båda delar och signalerar bara att det man åstadkommit med mediebruset inte kommer att återspeglas i den dagliga studiesituationen på SLU. Det är precis som vilket svenskt universitet som helst.

Jag har inte tid att ta reda på om t-shirten är sjysst producerad, om nyckelringens plast och metall har stor miljöpåverkan men det får man väl banne mig hoppas de tänkt på. Fast jag känner mig grymt osäker på det.

Men oavsett miljöaspekterna av deras utskick känns hela kampanjen och paketet som en extremt lång omväg för att få fler att söka deras utbildning. Innehållet visar ju verkligen att det var rekrytering det handlade om.

Frågan är hur många av oss som registrerat sig på sajten verkligen kommer att börja på deras utbildningar. Och insåg de inte att en hel hoper skulle höra av sig bara för de var nyfikna på kampanjen?

Varför tog man inte chansen att verkligen koppla utbildningarna till ”utan riktiga fakta kan man påstå vad som helst”? Att till de 2 000 medlemmar som registerat sig som medlemmar på Koldioxidens vänner hittade ett sätt som för alltid lämnar ett avtryck att man är ett universitet i framkant.

Det enda jag bär med mig om SLU för framtiden är:

 ”den typ av kunskap och miljöanalys som SLU står för är egentligen den enda garantin för att man får rätt underlag för beslut som måste fattas”. 

Jo hejsan, något känns fel med den formuleringen. Den visar inte alls på någon vetenskaplig diskussion.

Nej tack SLU, ni har fått mig irriterad på er. Jag som gillade er förut. Men det är klart mediebruset var stort…

Tur att det är över nu.

/Brit

Till toppen