Annika Linde – Smittskyddsinstitutets Lottie Knutsson

Under Tsunamikatastrofen satt Fritidsresors Lottie Knutsson i TV-soffan och talade rakt in i folkets hjärtan. Med sina rådjursögon, sitt lugn och vältalighet blev hon någon att hålla i handen.

Idag, när vi räds sjuka fåglar, har vi fått en ny landsmoder. Smittskyddsinstitutets Annika Linde tar plats i TV-soffan och lindrar ångesten. Med en ängels tålamod svarar hon på rubriktörstande journalisters frågor.

– Nej, det är ingen fara. Risken är minimal att smittas och viruset smittar inte mellan människor. Det blir ingen pandemi av detta.

(Pandemi nomineras härmed till Årets Ord.)

Likt Lottie Knutsson har hon en lugnande, saklig röst och två pigga mörka ögon. Det är nästan så att man tror att de är mor och dotter. Med sin kunskap, och framförallt förmåga att förmedla den, sprider hon förtroende. Jag litar på denna kvinna till 100%. En härlig känsla i ett mediebrus där man oftast misstror de som är i fokus.

Annika Linde upprepar gång på gång att endast 13 personer av 80 miljoner i Vietnam smittats av fågelinfluensan. Men är det bara jag som känner att journalisterna inte riktigt gillar vad de hör? ”Va, kommer inte flera tusen svenskar att dö? Inte ens bli sjuka? Hm, enligt den här kvinnan har vi ju ingen story.”

Annika Linde bara ler och upprepar informationen. Så här sa hon på svt.se appropå medias hantering av ämnet: ”Ibland går det lite fel och blir lite jobbigt, men totalt sett är det viktigt att media uppmärksammar det som kan vara fel. Sen får det bli vår uppgift att försöka rätta till det när det blivit lite galet, och jag gör just nu så gott jag kan…” Och hon gör det jäkligt bra!

Förresten det finns ett virus som vi faktiskt ska vara rädda för, det smittar mellan människor och det finns inget vaccin. HIV-epdiemin i Afrika skördar fler än 6.000 liv om dagen. Fråga min idol Annika Linde. Hon vet allt!

/ ÅsE

Till toppen