Älska debatten

Ett av mitt livs största upplevelser var när jag läste en bok under momentet vetenskaplig metod i statskunskap på universitetet. Jag var då en ung politiker som ansåg mig ha svar på alla frågor. Jag kunde rabbla partiprogrammet innan och utan. Fram och tillbaka. Alla frågor hade ett svar. Min verklighet var svart eller vit.

”Om undran inför samhället” hette boken om jag inte minns fel. Den handlade om förmågan att se saker på ett annat sätt och aspektseende. Sedan den stunden har den präglat min världsbild. Den boken kom att forma min syn på politik, kommunikation, kreativitet – ja livet. När jag läste den boken insåg jag att min svartvita världsbild hade gjort att jag missat stora delar av världen. Boken fick mig att våga ifrågasätta vedertagna sanningar inom det parti jag då var aktiv i. Den fick mig att våga ompröva det jag själv höll på med.

Ett av JMWs grundfundament är just viljan att ständigt ifrågasätta och utmana det vi håller på med. Genom att kritiskt granska oss själva och våga ifrågasätta oss själva blir vi bättre. Vi lever i övertygelsen att kritik gör oss bättre, gör oss lite vassare, lite snabbare och mycket, mycket bättre. Om vi alla tänker lika, hyllar våra egna förslag kommer vi som företag aldrig överleva långsiktigt.

Det är min bestämda övertygelse allt blir bättre av debatt. När åsikter bryts mot varandra föds nya tankar och idéer. I en riksdag där alla tänker och tycker lika kommer snart taket att få oss att huka. Ett företag där visionen och affärsplanen inte ifrågasätts kommer snart se sig omsprungna av konkurrenterna. I en organisation som hyllar den enda vägen kommer drabbas av sotdöden.

Vi måste älska debatten.
Vi måste välkomna ifrågasättandet.
Vi måste hylla kritiken.
Då blir vi bättre. Vassare. Och snabbare.

Björn Mellstrand

Till toppen