Almedalen startar imorgon

Imorgon, söndag, börjar den traditionella Almedalsveckan. Enligt tidningsuppgifter så har nästan 400 hundra journalister ackrediterats för att bevaka. Antalet företag, intresseorganisationer och myndigheter som kommer att besöka veckan är säkert betydligt större. Det arrangeras 463 olika typer av möten. Under veckan blir flera veckotidningar, bland annat Resumé, dagstidningar.

För en vecka flyttas Sveriges politiska centrum till Gotland och det är många som är glada över den rusch som inträffar på ön.

Vi kommer med största sannolikhet att under den kommande veckan få se ett stort antal utspel. Förväntade och oförväntade. Utan tvekan kommer de politiska spinn-doktorerna göra allt för att just deras partiledare ska stå i journalisternas fokus. Den borgerliga alliansen kommer imorgon att försöka sätta agendan för Göran Perssons tal. Och socialdemokraterna kommer säkert som ett amen i kyrkan att göra något utspel som moderatledaren tvingas bemöta när det är dags för honom att äntra Almedalens scen.

Redan idag kom två fackföreningar med en kartläggning av stödet för moderaternas förslag till besparingar bland de borgerliga partierna. Ett utspel som vars syfte med största sannolikhet var till för att skapa lite oro i motståndarnas led.

Vi ser framemot en spännande politisk vecka. Men vilket syfte har veckan? Vilken betydelse har veckan? Kommer någon ihåg utspelen när veckan är över? Kommer någon att komma ihåg Almedalstalen den 17 september? Finns det en risk att det går inflation i utspel? Vem bryr sig om Almedalsveckan mer än de närmast sörjande? Är det ett sätt för den politiska och opinionsbildar eliten att knyta starkare band med varandra?

Ja, jag ska till Almedalen på en kort, kort visit. Mest för att titta på spektaklet. Och få möjlighet att blogga om det.

Apropå bloggande. Som ni säkert har märkt så har det varit en ganska låg aktivitet på vår blogg denna vår. Låg aktivitet har det däremot inte varit på vår byrå. Telefonerna, tangentborden och våra hjärnor har gått varma.

BjM

Till toppen