10 råd för att komma igång med sociala medier

I nummer 3/2008 av Postens tidning Du & Co finns en intervju med mig om sociala medier och hur småföretagare kan använda sig av det. Finns ej på nätet men passa på att plocka upp den om du passerar Posten. Det är en användbar och översiktlig artikel ;). Ger en bra bild över hur sociala medier ger företag en fantastisk och relativ kostnadseffektiv möjlighet att visa upp sig och sina produkter/tjänster.

I artikeln finns bland annat en 10-punktslista för hur man kan komma igång med sociala medier.  Blir du sugen på att lära dig ännu mer och få exempel på hur andra företag arbetat med sociala meider så gå  gärna vår heldagskurs om sociala medier eller vår företagsbloggkurs.

10 punkter för att komma igång med sociala medier:

  1. Ta reda på var din målgrupp finns. Vilka sociala nätverk använder de?
  2. Ta reda på vad din målgrupp tycker om dig. Vet de om att du finns? Vad säger de? Vad säger de om dina konkurrenter. Sök, sök, sök!
  3. Använd RSS-läsare för att enkelt hålla dig uppdatera. Istället för att gå runt till olika webbsidor har du ett verktyg som hjälper dig hålla koll på dina favoritplatser på nätet och när de har något nytt publicerat. Alla nyhetstjänster och de flesta bloggar har en möjlighet att prenumerera (kostnadsfritt) på deras uppdateringar via RSS-läsaren.
  4. Använd en blogg istället för din statiska hemsida, tänk mer dialogen med kunden i butik än glassig företagsbroschyr i tilltal på webben överhuvudtaget.
  5. Har du en hemsida du är nöjd med så komplettera den med en blogg där du och din medarbetare skriver och /eller lägger ut videoklipp på det ni är allra bäst på. Gå en kurs om det behövs för att komma igång.
  6. Uppdatera regelbundet, ett par gånger i veckan räcker för att upprätthålla en dialog.
  7. Håll koll på kommentarer som kommer in till er blogg och besvara dem, även kritiska sådana. Se dem som en väg till utveckling!
  8. Håll koll på vilka andra bloggar som skriver om dig eller om sånt som berör ditt företag. Läs in dig på de största bloggarna inom ditt område via bloggportaler som knuff.se, bloggkartan.se, bloggportalen.se, bloggar.se, bloggkatalogen.se och intressant.se. Använd blogpulse.com eller någon av de andra bloggportalerna för att se vilka bloggar som skrivit vad om ditt företag. Kommentera i deras bloggar. OBS! relatera alltid dina kommentarer till en aktuell postning. Prata inte om annat i kommentaren än vad bloggpostningen handlar om.
  9. Kommentera tidningsartiklar på nätet som skriver om sånt som berör din verksamhet, länka gärna till din blogg om du kommenterar innehållet i en artikel. Där kan du då fördjupa dina resonemang ytterligare.
  10. Tänk på att det är dialog du är ute efter!

/Brit Stakston

Till toppen